Latest Blogposts

Mono of poly kristallijn zonnepanelen

Het verschil tussen een mono kristallijn of een poly kristallijn zonnepaneel is met name het uiterlijk.

Er bestaan zonnepanelen in alle soorten en maten. Flexibel, in het raam verwerkt of zelfs in dakpannen. Maar meer dan 95% van de zonnepanelen zijn standaard zonnepanelen zoals iedereen die kent. In deze zonnepanelen zitten bijna altijd zonnecellen gemaakt van silicium. Silicium is één van de meest voorkomende elementen op aarde en zit met name in zand.

De zonnecellen van een zonnepaneel vormen  de energiebron van het systeem. Zij zetten namelijk de energie in het licht om in elektrische energie. De cellen worden gemaakt van silicium. Het silicium wordt gezuiverd en gesmolten.

In de silicium zonnecellen zijn 2 soorten. Polykristallijn en monokristallijn. Zoals de woorden het al aangeven gaat het om de kristallen in het silicium. Door de manier van het productieproces liggen de kristallen bij mono kristallijn netjes in lijn met elkaar en bij poly kristallijn kris kras door elkaar.

Polykristallijn zonnecellen

Om het verschil te snappen is het handig te weten hoe het verschil veroorzaakt wordt. Dit komt door het fabricage proces. Polykristallijn is het simpelste. Het silicium wordt gesmolten tot een temperatuur van 1500 graden en in bakken afgekoeld. Het silicium gaat natuurlijke kristallen vormen zoals we die bijvoorbeeld kennen van ijskristallen.  Vervolgens worden een soort grote blokken silicium gemaakt van circa 15 bij 15 centimeter en een meter lang. Uit de blokken worden de cellen gezaagd.

Monokristallijn zonnecellen

Monokristallijn zonnecellen worden  gemaakt volgens het Czochralski proces. Het silicium wordt gesmolten in een speciale oven. Wanneer het heet genoeg is wordt een speciaal stokje ingehangen. Op dit stokje zit een stukje silicium waarop het gesmolten silicium zich gaat hechten. Het silicium gaat een structuur vormen en groeien. Door het stokje langzaam draaiend uit het silicium bad te trekken ontstaat er een grote ronde staaf van silicium. Door het productieproces staan alle kristallen in dezelfde lijn en vormen homogeen geheel.

In tegenstelling tot poly zonnecellen worden mono cellen uit een ronde silicium staaf gezaagd. Om optimaal van de staaf gebruik te maken hebben fabrikanten het optimale oppervlak berekend. Dit komt erop neer dat van de ronde schijf 4 stukjes afgezaagd worden zodat er een vierkant overblijft met kleine ronde hoekjes. En dat is gelijk één van de punten waar de mono kristallijne cellen aan herkend kunnen worden.

De zonnecel heeft dan zijn vorm maar nog niet de mogelijkheid om energie te produceren. Hiervoor wordt deze eerst behandeld zodat er een positieve en negatieve laag op komt. Vervolgens worden er hele dunne lijntjes metaal op de zonnecellen geprint. Deze dunne lijntjes metaal zorgen voor de energie overdracht en deze worden weer aangesloten op dikkere metalen draden. De zonnecel heeft nu een positieve en negatieve kant. Onder invloed van het zonlicht gaat er een stroompje lopen en dit is de energie die we nodig hebben.

Verschillen mono en poly zonnepanelen

  1. De kleur. Mono kristallijn zonnepanelen hebben een vrij donkere kleur tegen het zwarte aan. Poly kristallijn zonnepanelen hebben een meer blauw paarse kleur. De kleur is ook afhankelijk van de manier van behandelen en kan dus per paneel verschillen.
  2. De structuur. Mono kristallijn zonnepanelen hebben een meer effen structuur en het ziet er dus egaler uit. Poly kristallijn panelen hebben een gevarieerder structuur.
  3. Het rendement. Normaliter hebben mono kristallijnen zonnecellen meer rendement dan poly kristallijnen cellen. Echter omdat er meer poly kristallijn cellen gemaakt worden en het productieproces goedkoper is hebben de fabrikanten dit proces erg kunnen verbeteren. Het verschil is tegenwoordig minimaal.
  4. Gevoeligheid voor licht. Door de structuur zijn monokristallijn zonnepanelen meer gevoelig voor direct zonlicht en poly meer voor difuus licht.
  5. Vorm zonnecel. Polykristallijn zonnecellen zijn vierkant en monokristallijn cellen hebben meestal afgeronde hoeken. Monokristalijnen zonnepanelen hebben daardoor vaak van die witte puntjes in het paneel. Tegenwoordig zijn er echter ook volledig vierkante monokristallijn zonnecellen

 Wat is nu beter?

Uit verschillende testen blijkt dat er niet echt een specifiek verschil is. De rendementen en opbrengsten verschillen niet veel en wat dat betreft is het dus om het even. Het grootste verschil zit hem in het uiterlijk. Monokristallijn zonnecellen in een zwart zonnepaneel vormen een mooi egaal geheel en wordt dus vaak mooier gevonden. Polykristallijn is over het algemeen nog iets goedkoper

Lex Schiebaan is gek van zonne-energie. Zonnepanelen zijn hot. Je ziet ze steeds meer en je kan ze overal kopen. En dat is goed want zonne-energie gaat ons leven veranderen, echt veranderen. Lex is oprichter van Zonneenergie.eu en helpt zowel consumenten, bedrijven en installateurs met de juiste keuzes maken. Hopelijk gaat door alle kennis te delen zonne-energie net even wat sneller Nederland veroveren. Want we zijn pas net begonnen......
Meer over

Gratis ebook
Vul hieronder je voornaam en emailadres in om ons e-book gratis te downloaden

12 reacties op “Mono of poly kristallijn zonnepanelen


Comment author said

Door Martijn W op 16 december 2013 om 16:35

Beste Lex,

Ook ik ben aangestoken door het zonnepanelen virus. Behalve zaken als rendement, terugverdientijd vind ik een stukje groen denken en esthetica minstens zo belangrijk. Een aantal weken geleden kwam ik via via uit op de site van een Japanse maker van zogenaamde volledig zwarte CIS panelen. Deze panelen zijn – zeker voor mij – een prima alternatief voor de ‘standaard’ mono of poly panelen, mede omdat mijn dak op het westen staat en de panelen qua afmeting beter passen. Het mindere aantal Wattpieks (170) neem ik voor lief. Hoe zijn jouw ervaringen met deze panelen? Zijn er nog speciale zaken waar ik op moet letten (en dan bedoel ik vooral installatie-technisch).

Alvast bedankt!

 

Comment author said

Door Lex Schiebaan op 17 december 2013 om 14:09

Hallo Martijn,

Dunnefilm is uiteraard ook een goede mogelijkheid. Enige echte nadeel is het lagere rendement. Maar als het beter uit komt dan valt dat verschil al weer weg. Zie ook http://zonneenergie.eu/dunne-film-is-de-toekomst/

Wat betreft de installatie zijn er 3 dingen (mogelijk) anders dan bij kristallijnen zonnepanelen:
1. Veel dunnefilm zonnepanelen (niet alle) hebben aarding nodig op 1 van de polen (+ of -). Wanneer dit niet óf niet juist gedaan worden kan dit leiden tot minder opbrengst en zelfs tot ernstige schade.
2. Veel dunnefilm zonnepanelen hebben een omvormer met transformator nodig. Check dit dus even.
3. Dunnefilm zonnepanelen hebben een hogere spanning. Daarom wordt vaak gekozen om een aantal strings parallel te zetten. Dit is natuurlijk afhankelijk van de spanning van het paneel en de omvormer. Bereken dit dus goed.

Succes!

Groeten,

Lex

 

Comment author said

Door Hans Dr. op 25 januari 2014 om 08:19

Beste Lex,

ik ben ook van plan om binnenkort de knoop door te hakken en zonnepanelen te plaatsen op een schuin dak van 25 graden gericht op het zuiden. Dit is een schuur dus ik hoef geen Mono Pv panelen te nemen voor het mooiere aanzicht. Ik verbruik rond de 8600kwh per jaar en ben van plan 35 panelen te plaatsen.
Nu kan ik kiezen uit een Yingly 250 wp poly of een 10 euro meer betalen voor 260 wp mono paneel van sunrise solartech. Ik vroeg naar het verschil tussen de panelen buiten dat die 260 wp meer opleveren en kreeg het volgende antwoord: opbrengst – Mono 8500 kWh- Poly 8100 kWh

De ervaringen ( eigen ) met de mono-panelen zijn er positief qua opbrengst etc, verder zijn deze monokristal en minder kans op haarscheuren ( met blote oog vaak niet zien ). Mijn voorkeur zou dan toch uitgaan naar de ( ietwat ) duurdere monokristal panelen. Waarbij deze ook nog eens erg mooi zijn.

Nu kan ik dat laatste argument van die haarscheurtje nergens terugvinden, klopt dit wel?

gr
Hans

 

Comment author said

Door Lex Schiebaan op 2 februari 2014 om 22:43

Beste Hans,

Dit argument is mij niet bekend. Haarscheurtjes ontstaan voornamelijk in het productieproces, tijdens transport en installatie. Zowel bij poly als mono panelen.

Succes met de zonnepanelen.

Groeten,

Lex

 

Comment author said

Door Bert op 16 mei 2014 om 12:07

Hallo Lex,

ik heb de indruk dat poly-, mono- én CIS-panelen qua financieel rendement steeds dichter naar elkaar kruipen. Dat maakt dat andere motieven wellicht de doorslag gaan geven bij de keuze. Een belangrijk aspect is daarbij de milieu-impact, met name van het productieproces. CIS scoort daarin beter, is aanzienlijk ‘schoner’, althans dat beweert oa Solar Frontier. Kun jij hier als onafhankelijk deskundige meer over zeggen?
Bedankt alvast!

Bert

 

Comment author said

Door Lex Schiebaan op 7 augustus 2014 om 23:19

Hallo Bert,

Voor CIS is minder warmte en chemicaliën nodig dus dat klopt wel. Maar er zit nog wel 15-50% verschil in rendement wat toch aanzienlijk is.

Groeten,

Lex

 

Comment author said

Door Frank Faber op 1 juli 2014 om 06:15

Kunt u mij zeggen wat de waarde is van de photon zonnepanelentest. Ik overweeg een paneel die op plaats 111 staat. Dat klink niet verstandig maar is het ok onverstandig?

 

Comment author said

Door Lex Schiebaan op 6 juli 2014 om 15:27

Hallo Frank,

Tsja dat is een goede vraag. Ik zou zeggen niet heel veel.

Photon is in principe een goede test maar het is niet heilig. Plek 111 zou ook kunnen betekenen dat de ligging net niet lekker is of andere factoren. Het veld ligt overigens op de Nederlandse grens bij Aachen dus je zou er zo kunnen kijken.

Wel merk en type paneel is het dan kijk ik even mee in de test (plaats varieert namelijk per maand).

Groeten,

Lex

 

Comment author said

Door C op 13 januari 2015 om 14:06

Beste Lex,

Ik en mijn andere twee groepsleden houden on profielwerkstuk over de invloed van fluorescentie en fosforescentie op zonnecellen, dat wil zeggen dat we achter een zonnecel een plaatje met fosforescerende verf (glow-in-the-dark verf) achter een zonnecel willen plaatsten (later ook met fluorescerende verf (uv-verf)). Onze verwachtingen waren dat een zonnecel een deel van het licht wat niet in de zonnecel wordt opgenomen er doorheen gaat maar we hebben nergens kunnen vinden of dit echt zo is. Weet u of er door een silicium zonnecel licht kan gaan (en zo ja, is dat bij monokristallijn of polykristallijn)?

Groetjes

 

Comment author said

Door Lex Schiebaan op 13 januari 2015 om 15:11

Hallo Cas,

Klinkt leuk.

Veruit de meeste zonne-energie wordt door de zonnecel omgezet in warmte. Maar er kan inderdaad een klein beetje energie door heen vallen. Een normale zonnecel die standaard gebruikt wordt heeft een achterlaag van zilverpasta waardoor ze nooit licht door zullen geven. LG gebruikt het principe wel en heeft er aparte techniek voor genaamd NEON. Zie https://www.youtube.com/watch?v=ND-sGmkWrMs vanaf +/- 2 min.

Voor jullie idee is het wellicht handig te kijken naar dunnefilm panelen/cellen. Er zijn veel producten te krijgen die deels licht door laten en een beetje bruin kleuren.

Succes en mocht het lukken dan horen we dat uiteraard graag.

Groeten,

Lex

 

Comment author said

Door jacqueline Ringens op 12 februari 2015 om 18:45

Beste Lex
Wij hebben twee offertes laten maken voor het plaatsen van panelen op ons dak. De eerste offerte ging uit van 8 monoblack panelen van 260 WP . Wij hebben echter weinig ruimte op het dak waardoor 2 panelen ongeveer 20 cm boven de nok vh dak zouden uitsteken. Het rendement zou 1700 KWh zijn. De tweede offerte kent 6 panelen 310 WP die dus op het dak passen, maar dit zijn poly panelen. De verwachte opbrengst zou ongeveer 1500 KWH zijn. Bij beide offertes is elk paneel voorzien van een optimizer
Vraag van ons is nu wat is wijsheid: kiezen voor 8 panelen of voor 6 panelen?

 

Comment author said

Door Lex Schiebaan op 2 maart 2015 om 18:29

Beste Jacqueline,

Boven de nok??? Lijkt me niet verstandig. 6 is dus logisch.

Succes.

Groeten,

Lex

 

Plaats een reactie

*